ΑΛΠΑΚΑ (Alpaca)
Ίνα που λαμβάνεται από το ζώο αλπακά, που ανήκει στην οικογένεια των καμηλιδών, παρόμοιο με το λάμα που ανήκει στην ίδια οικογένεια. Εκτρέφεται σε κοπάδια στα υψίπεδα των Ανδεων. Το τρίχωμά του είναι παρόμοιο με εκείνο των προβάτων ανκορά, τραχύ και μακρύ στην εξωτερική πλευρά, μαλακό και χνουδωτό στην εσωτερική πλευρά. Προμηθεύει χρώμα για εφτά φυσικά χρώματα. Κύρια χαρακτηριστικά: ελαφρότητα και μεταξένια υφή, εξαιρετικά ζεστό.
 
ΒΑΜΒΑΚΙ (Cotton)
Η πιο κοινή φυτική ίνα και το αρχαιότερο λινάρι και μαλλί. Προέρχεται από το γένος των φυτών γοσύπιο. Η ποιότητα της ίνας εξαρτάται από το μήκος της, μια μακριά ίνα παράγει λαμπερή, δυνατή και υψηλής ποιότητας βαμβάκι. Τα χαρακτηριστικά της την κάνουν ιδανικό υλικό για λεπτά, ελαφριά καλοκαιρινά υφάσματα, αλλά παράλληλα την καθιστούν και ιδανική ίνα για πιο βαριά υφάσματα, κατάλληλα για κάθε εποχή. Κύρια χαρακτηριστικά: υψηλή υγροσκοπικότητα, μη ερεθιστική για το δέρμα, μη αλλεργιογόνα. Τα βαμβακερά υφάσματα πλένονται εύκολα και μπορούν να σιδερωθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.
 
ΒΙΣΚΟΖΗ (Viskoze)
Τεχνητή ίνα που λαμβάνεται από τον πολτό των ξύλων των δέντρων. Η στιλπνότητά της την κάνει να μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλη ίνα με το μετάξι και γι’ αυτό στην αρχή την αποκαλούσαν «τεχνητό μετάξι». Κύρια χαρακτηριστικά: η τυπική άνεση που παρέχεται από τις φυτικές ίνες, υψηλή αντοχή στη φθορά, υψηλή υγροσκοπικότητα. Τα ρούχα από βισκόζη πρέπει να πλένονται με ουδέτερα προϊόντα, να στεγνώνουν αργά και να σιδερώνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από το βαμβάκι.
 
ΡΑΙΓΙΟΝ (Rayon)
Είναι ένα είδος ημι-συνθετικού υφάσματος, κάτι σαν τεχνητό μετάξι, το οποίο είναι ιδανικό για την κατασκευή ρούχων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανακατασκευασμένες ίνες κυτταρίνης, της λεγόμενης cellulose. Το ραιγιόν ή rayon στα αγγλικά, δεν θεωρείται αμιγώς συνθετικό, αλλά ημι-συνθετικό ύφασμα, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά πολυμερή. Είναι ένα είδος υφασματος συγγενές με την βισκόζη. Μάλιστα στην αρχή μια ολόκληρη οικογένεια υφασμάτων ονομάζονταν βισκόζες. Το όνομα rayon εμφανίστηκε το 1924. Το ραιγιόν φτιάχνεται από καθαρισμένη κυτταρίνη, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από πολτό ξύλου, η οποία υπόκειται σε χημική μετατροπή. Για την ακρίβεια δημιουργείται ένα διάλυμα, το οποίο τοποθετείται σε έναν περιδινητή με στόχο τη παραγωγή χημικά στερεοποιημένων νημάτων που οδηγούν τελικά στην δημιουργία του υφάσματος.
 
 
ΚΑΣΜΙΡ (Kasmir)
Ίνα που προέρχεται από μαλλί αίγας που εκτρέφεται στο Θιβέτ, στα υψίπεδα της Μογγολίας και του Ιράν. Κύρια χαρακτηριστικά: συνήθως λευκό (αλλά μπορεί να πλησιάζει τις αποχρώσεις του γκρι, καφέ ή καστανού), εξαιρετικά λεπτό κι ελαφρύ, είναι η πιο εκλεπτυσμένη και ραφινάτη ίνα.
 
ΛΙΝΑΡΙ ή ΛΙΝΟ (Linen)
Φυτική ίνα που προέρχεται από το λιναρόσπορο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των λινών ρούχων. Το λινό δίνει μια δροσερή αίσθηση και αυτό το χαρακτηριστικό του το κάνει ιδιαίτερο κατάλληλο για τα καλοκαιρινά ρούχα. Η ίνα του είναι λαμπερή και δροσερή. Κύρια χαρακτηριστικά: δυνατή και λαμπερή ίνα, μη αλλεργιογόνα, εξαιρετικά απορροφητική και άνετη για το δέρμα. Μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό, στεγνώνει γρήγορα και είναι απλή στο σιδέρωμα, παρότι επιρρεπής στις τσακίσεις.
 
ΜΑΛΛΙ (Wool)
Ζωική ίνα που λαμβάνεται από το τρίχωμα των προβάτων. Κύρια χαρακτηριστικά: θερμική προστασία, απαλότητα, ελαστικότητα, υδροσκοπικότητα. Το μαλλί που λαμβάνεται από το πρώτο κούρεμα των προβάτων είναι ιδιαιτέρως πολύτιμο επειδή οι ίνες του είναι υψηλής ποιότητας και πολύ απαλές. Αυτό το μαλλί ονομάζεται μαλλί προβάτου.
 
ΜΕΡΙΝΟΣ (Merinos)
Είναι ένα είδος μάλλινου υφάσματος το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλεκτών ρούχων υψηλής ποιότητας. Το ύφασμα μερινός προέρχεται από το μαλλί της ομώνυμης φυλής προβάτου με τον χοντρό σκελετό και το πυκνό λευκό τρίχωμα που ζει κυρίως στην Αυστραλία. Τα πρόβατα αυτά είναι φημισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο για την άφθονη ποσότητα, όσο κυρίως για την εκλεκτή ποιότητα του μαλλιού τους. Από το ύφασμα αυτό κατασκευάζονται τόσο ρούχα, κυρίως πλεκτές μπλούζες και φορέματα, όσο και εσώρουχα, κατά κύριο λόγο κάλτσες καθώς οι ίνες του είναι ιδιαίτερα λεπτές. Λόγω της υψηλής τους ποιότητας, τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από μερινός είναι συνήθως ακριβά.
 
ΑΚΡΥΛΙΚΟ (Acrylic)
Είναι ένα είδος συνθετικού υφάσματος που αποτελείται από ίνες και μικρο-ίνες και χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων.
Οι ίνες του αποτελούνται από μακρομόρια ακρυλονιτρίλης, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως με τη μορφή φέλπας.Το ακρυλικό είναι ένα ελαφρύ, μαλακό και παχύ ύφασμα με ζεστή, μάλλινη υφή. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ρούχων καθώς έχει την ιδιότητα να μην μαζεύει, ενώ παράλληλα δεν προσβάλλεται από μούχλα ή άλλους μικροοργανισμούς.Γενικά δεν τσαλακώνεται εύκολα και δεν χρειάζεται σιδέρωμα. Επίσης βάφεται πολύ εύκολα και αντέχει στο έντονο ηλιακό φως, καθώς δεν ξεθωριάζει εύκολα. Ωστόσο, πολλοί τα αποφεύγουν, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει δερματικές αλλεργίες. 
 
ΜΕΤΑΞΙ (Silk)
Φυσική ίνα, που παράγεται από τον μεταξοσκώληκα. Είναι η πιο μαλακή και εκλεπτυσμένη φυσική ίνα, πολύ δροσερή το καλοκαίρι και ζεστή το χειμώνα. Κύρια χαρακτηριστικά: τα μεταξωτά υφάσματα προσφέρουν καλή θερμική μόνωση, πλένονται προσεκτικά με νερό και σιδερώνονται περίπου στη θερμοκρασία των 130° C, ωστόσο συνίσταται το στεγνό καθάρισμα.
 
ΜΟΝΤΑΛ (Modal)
Τεχνητή ίνα που λαμβάνεται από την ανασύσταση του πολτού των δέντρων. Τα υφάσματα μοντάλ τείνουν να συρρικνώνονται και να ξεθωριάζουν λιγότερο από το βαμβάκι. Κύρια χαρακτηριστικά: απαλότητα και μαλακότητα. Το ύφασμα μοντάλ είναι περισσότερο υγροσκοπικό από το βαμβάκι και μπορεί να σιδερωθεί μετά το πλύσιμο, όπως ακριβώς το βαμβάκι.
 
ΜΟΧΕΡ (Mohair)
Μαλλί που λαμβάνεται από το μαλλί των ανκορά προβάτων, που κάποτε εκτρέφονταν κυρίως στην κεντρική Ανατολία, τώρα όμως ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική και στο Τέξας. Η πιο πολύτιμη ίνα είναι η νεαρή μοχέρ, που λαμβάνεται από τα πρόβατα ηλικίας ενός έτους. Κύρια χαρακτηριστικά: απαλό και λαμπερό, άσπρο, εξαιρετικά γνωστό για την απαλότητά του, τη στιλπνότητά του και τη μεταξένια του αίσθηση, πολύ ανθεκτικό στη φθορά.
 
ΝΑΙΛΟΝ-ΠΟΛΥΑΜΙΔΙΟ (Naylon-Polyamid)
Ίνα που λαμβάνεται από συνθετικά πολυμερή μέσω χημικής επεξεργασίας. Αυτή η ίνα είναι φτωχή σε απορροφητικές ιδιότητες και συνήθως χρησιμοποιείται στην παραγωγή αθλητικών ρούχων. Τα νάιλον υφάσματα είναι εύκολα στη φροντίδα τους, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ρούχων, να στεγνώσουν γρήγορα και δε χρειάζονται σιδέρωμα.
 
ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ (Organic cotton)
Η χρήση οργανικού βαμβακιού είναι πολύ πρόσφατη. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα ίδια με εκείνα του βαμβακιού, αλλά η ιδιαιτερότητά του έγκειται στη μέθοδο καλλιέργειας και στη χαμηλή επίδραση από τη μετατροπή των συστατικών του: η ίνα καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές τις βιολογικής καλλιέργειας, ενώ η χρήση συνθετικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων απαγορεύεται σε όλες τις φάσεις, καλλιέργειας, συγκομιδής και μετασχηματισμού.
 
ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ (Polyester)
Ίνα που λαμβάνεται αποκλειστικά μέσω χημικών διεργασιών. Το υλικό αυτό αποτελείται από μόρια πολυαιθυλενικού άλατος τερεφθαλικού οξέος (PET). Υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές από (PBT) ή από (PTT) με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Το ύφασμα από πολυεστέρα διαθέτει πολύ ομοιόμορφες ίνες σε αντίθεση με τις φυσικές, όπως π.χ. του βαμβακιού. Επίσης οι ίνες του είναι πολύ ανθεκτικές και ελαστικές με αποτέλεσμα το ρούχο να επαναφέρεται εύκολα και να μην τσαλακώνεται. Έχει ιδιότητες υψηλής αντοχής στη φθορά και χαμηλή ευφλεκτότητα. Τα υφάσματα από πολυεστέρα είναι εύκολα στη φροντίδα τους, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ρούχων, να στεγνώσουν γρήγορα και είναι ανθεκτικά στις τσακίσεις.
 
ΖΕΡΣΕΪ (Jersey)
Είναι ένα είδος λεπτού ελαστικού υφάσματος που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ενδυμάτων. Πήρε το όνομα του από το ομώνυμο νησί που βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας, καθώς ήταν το πρώτο μέρος που παρήγαγε μαζικά το ύφασμα και το εξήγαγε και σε άλλες χώρες. Το ύφασμα αυτό παραδοσιακά φτιαχνόταν από μαλλί, αλλά πλέον υπάρχει και βαμβακερό και συνθετικό ζέρσεϊ που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από πολυεστέρα σε συνδυασμό με ελαστικά υλικά όπως lycra, spandex κλπ. Πρόκειται για ένα ύφασμα με πολύ ωραία και ευχάριστη υφή και παράλληλα πολύ άνετο καθώς εφαρμόζει γάντι στο σώμα. Είναι πολύ ελαστικό και απαλό και ήταν το πρώτο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή t-shirt. Πολλές φορές συγχέεται με την μπλούζα φούτερ που ονομάζεται αλλιώς και Jersey. Με το ζέρσεϊ κατασκευάζονται πλέον κυρίως γυναικεία ρούχα, ως επί το πλείστον φορέματα, κολάν, παντελόνες κλπ, ενώ λόγω της ελαστικότητας του χρησιμοποιείται πολύ για την κατασκευή ρούχων εγκυμοσύνης.
 
ΡΑΜΙ (Ramie)
Λεπτή και λαμπερή φυτική ίνα, παρόμοια με το λινάρι. Χρησιμοποιείται συνήθως για ελαφριά υφάσματα. Μπορεί επίσης να αναμειχθεί με φυσικές ή συνθετικές ίνες (κυρίως βαμβάκι, κάνναβη, μαλλί, μετάξι, βισκόζη), οι οποίες αυξάνουν την αντοχή και τη στιλπνότητά του. Κύρια χαρακτηριστικά: αντοχή, φυσική φρεσκάδα, μη αλλεργιογόνα. Μπορεί να καθαριστεί με νερό ή με στεγνό καθάρισμα.
 
ΣΕΤΛΑΝΤ (Shetland)
Αυτό το είδος μαλλιού χαρακτηρίζεται από μακριά, υψηλής ποιότητας ίνα. Το όνομά του προέρχεται από ένα γένος προβάτων που αρχικά εκτρέφονταν στα νησιά Σετλαντ της Μ. Βρετανίας. Κύρια χαρακτηριστικά: το τελικό προϊόν είναι ελαστικό, ελαφρώς τραχύ και τριχωτό, ιδιαιτέρως λαμπερό, πολύ δυνατό και καθόλου ματ.
 
LYOCEL ή TENCEL
Τεχνητή ίνα που λαμβάνεται από θρυμματισμένη και διαλυμένη κυτταρίνη. Συχνά χρησιμοποιείται μαζί με το βαμβάκι για τη δημιουργία βαμβακερών υφασμάτων που είναι τόσο απαλά, όπως η βισκόζη. Κύρια χαρακτηριστικά: ύφασμα που αναπνέει και απορροφά την υγρασία, μαλακό και λαμπερό.
 
FLEECE
Είναι ένας γενικός όρος για ένα είδος ζεστού μάλλινου υφάσματος με πυκνή πλέξη που χρησιμοποιείται σε διάφορα ρούχα. Στην ουσία είναι η μάλλινη προβιά οικόσιτων αιγοπροβάτων που λαμβάνεται μετά από κούρεμα, αλλά χωρίς κάποια πρόσθετη επεξεργασία για τη δημιουργία νήματος. Υπάρχει και συνθετικό fleece, συνήθως από πολυεστέρα, το οποίο μοιάζει με βελούδο και είναι ένα ύφασμα με μαλακή ύφανση που χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων. Με το ύφασμα αυτό φτιάχνονται κυρίως χειμωνιάτικα ρούχα και ιδιαίτερα μπουφάν. Για αυτό όταν χρησιμοποιείται μόνη της η λέξη fleece, συνήθως αναφέρεται σε μπουφάν. Από αυτό το ύφασμα φτιάχνονται επίσης μπλούζες, φόρμες, παντελόνια κ.ά.
Product added to wishlist